Om oss

Södra Vätterbygdens konstrunda skapades när två konstnärssjälar som gått med samma idéer slog ihop sina tankar om att bygden behövde en alldeles egen konstrunda. Snart fann vi fler eldsjälar i konstnärskollegor som gått med liknande funderingar och tillsammans skapade vi den ideella föreningen Södra Vätterbygdens konstrunda.

Detta skulle bli ett evenemang där grundstenarna var glädje, gemenskap, inspiration och ett varmt välkomnande! Till denna konstrunda skulle alla konstnärer och konsthantverkare känna att de hade en plats – både den väletablerade och högutbildade likväl såsom amatören och den autodidakte.

Målet är att skapa en årligt återkommande konstrunda som alltid går av stapeln den första helgen i september. Södra Vätterbygden består av kommunerna Jönköping, Habo och Mullsjö. Även konstnärer och konsthantverkare som är bosatta och verksamma på annan ort är välkomna att delta i konstrundan under förutsättning att man ordnar egen utställningslokal inom Södra Vätterbygden. Att öppna upp gränserna för vem som får delta i konstrundan tror vi kan bidra till en intressant variation av konst och konsthantverk som kan visas under åren framöver.

Är du konstnär eller konsthantverkare som är intresserad av att delta i konstrundan? Gå in under fliken Anmälan och medlemskap 

Varmt välkomna till denna kulturupplevelse!

Sören Nordenström, ordförande Södra Vätterbygdens konstrunda.


Utöver arbetet under konstrundan är vi ideellt med på olika tillställningar såsom Jönköpings marknad, håller föredrag på Asecs m.m. för att sprida intresset för konstrundan. Här följer historik över några sådana tillfällen:

Jönköpings marknad 2023, 26-27 maj var vi på plats i Rådhusparken med info om vår runda, visade konst samt info om Tabergsprojektet Atlantis. Westers Art stod med oss på plats, gav goda råd och sålde konstnärsmaterial. Båda dagarna höll Folkuniversitetet Jönköping workshop i måleri och teckning och lånade ut material till deltagarna.

Jönköpings marknad 2022, 27-28 maj. Det blev en annorlunda marknad denna gång där kulturaktiviteter fick ta stor plats. Besökarna fick uppleva både dans, opera, poesi och bildkonst. Folkuniversitetet närvarade och lånade ut material till de som ville prova på Urban Sketching. I tältet fanns möjlighet att sätta upp sina alster i en liten gemensam utställning. Westers artistmaterial och Ekholms färgcenter fanns också på plats och man kunde inhandla konstnärsmaterial, diskutera material och metoder. Fotografer som ville skildra marknaden med linsen hade möjlighet att visa sina bilder på en digital skärm i vårt tält. Det blev lite av ett konstnärligt centrum där man kunde praktisera, diskutera, lära, handla och umgås!